Gældsplagede, gæstfri grækere

Da Bravo Tours for nylig spurgte et repræsentativt udsnit af voksne danskere, flere end 1700 personer, hvor de helst ville holde sommerferie, svarede en tredjedel, at de foretrækker Grækenland.

Det har overhovedet ingen betydning for vore feriedrømme, at Grækenland er i økonomisk krise. Som ferieland er Grækenland populært som aldrig før. Bravo Tours har fire dejlige græske øer på programmet – Kreta, Rhodos, Zakynthos og Santorini.

I en tilsvarende undersøgelse lige før den græske krise foretrak 28 procent de græske ferieøer.

Tid og kærlighed til maden

Vi danskere elsker den afslappede græske stemning og mentalitet. Vi slentrer gerne rundt i de smalle gader for at udvælge en taverna med blå- og hvidternede duge på bordene. Man når næsten ikke at sætte sig, før en tjener står klar med et par menukort og spørger, om man ønsker en aperitif før maden. Og det gør de fleste, for danskere tager til Grækenland for at hygge sig.

Grækenland er en oplevelse for alle sanser, og der er altid mange behagelige indtryk at tage med hjem og leve på, til vi tager til Grækenland igen.

Vi bestiller ouzo, den aniskrydrede drik, der smager så godt hernede. Før en sen middag vækker den smagsløgene, som gerne må være i topform, når de skal bombarderes med meze – en lang række småretter, der sættes til livs, mens man måske falder i snak med nogle af de lokale.

Det er, som om mange grækere har masser af tid. Når der er mad på bordet, skal de aldrig skynde sig eller nå noget. Det er ren afslapning, og det smitter.

Mange danskere er nærmest afhængige af Grækenland. Vi kan ikke få nok af hyggen, gæstfriheden, maden, kulturen og klimaet. Grækerne holder også meget af os, fornemmer vi. Uden turister ville meget gå i stå, så de gør meget for, at vi skal føle os godt tilpas.

Lev længe som kretenserne

På Kreta, der er Grækenlands største ø og den femtestørste i Middelhavet, kan man nyde en fin vin fra Sitia sammen med lille portion kretensisk salat med frisk feta, tomat, agurk, oliven, løg, krydderier og olivenoliedressing.

Spis tre oliven om dagen, lyder svaret, når man spørger, hvorfor kretenserne lever længere end danskere, selv om de er storrygere.

Det traditionelle køkken serverer moussaka med auberginer og kødfars, souvlaki (grillspyd), tsaztiki (hvidløgsyoghurt), salater og mange andre veltillavede retter – den græske variant af tapas.

Dagens hovedret kan være moussaka, som mange har prøvet at lave derhjemme, men det lykkes aldrig at gøre den så velsmagende som her. En af hemmelighederne er, at der skal bruges megen tid og kærlighed på at gøre den delikat. Lamme- og gedekød kan grækerne også tilberede, så man ikke kan få nok.

De dovne morgener kan tilbringes i en lille bugt med en strand, hvor vandet er roligt. Her kan man bade og bages, indtil solen bliver for skrap ved middagstid. Derefter kan man søge ind til byen, finde en hyggelig gårdhave og lægge planer for eftermiddagen og resten af ferien.

Romantik i solnedgangen

På den ioniske ø Zakynthos kan man både bade, sejle og køre ture – og man kan tage på udflugt til fastlandet for at opleve Olympia, hvor de antikke Olympiske Lege fandt sted – første gang i 776 før vores tidsregning.

På sejlturen kan man se de blå grotter. De er nærmest huller i klipperne, og det er farvespillet i vandet, der fascinerer os. De mange lyse, blå nuancer skyldes forekomsten af limsten på bunden.

Der er masser af vinmarker på Zakynthos. De fleste druer ender som søde rosiner, men der findes et par gode vine, der blandt andet kan nydes til retter med kanin.

På Santorini er der fint, mørkt lavasand på strandene. Den lille øgruppes små, hvide byer er så smukke, at de fleste græske postkort har motiver herfra. Den vulkansk klippeø er på størrelse med Tåsinge er kendt for sin smukke natur.

En aften bør man tage til Keri på Zakynthos eller til Oia på Santorini med en flaske vin og en madkurv, sætte sig, spise og nyde det hele, mens solen smukt går i seng i Middelhavet.

Rhodos igen og igen

Rhodos var den første ø, danskere i stort antal besøgte i Grækenland. Man føler sig hurtigt hjemme på øen. I den gamle bydel hygger man sig med de handlende, restauratørerne og tjenerne. Her er græsk charme og atmosfære, når det er bedst.

De sortklædte kvinder på bænkene og trapperne er måske ikke så gamle, som de ser ud. Men de deler gerne deres smukke ø med tusinder af turister. Ikke af nødvendighed, men på grund af gæstfrihed.

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto