Kast med kølle efter en hane og byd sommeren velkommen

I 1800-tallet var der tradition for at karlene skulle på fastelavnsridt. De for fra gård til gård og lavede en masse løjer for at gøre sig fortjent til forskellige ting og godter, som de skulle bruge til deres store fastelavnsgilde, fortæller Ane Jepsen, formidlingsansvarlig i Sagnlandet Lejre.

Publikum kan gå i vores forfædres fodspor første weekend i marts, og tage på et fastelavnsridt rundt i Sagnlandets landskab. Og der lurer oplevelser og overraskelser i den historiske muld, når landbokonen Sørine fører an i løjerne.

Fastalavn er mit navn

Traditionelt markerer fastelavn overgangen mellem vinter og sommer. De lyse dage med bare tæer i sandalerne og fregner på næsen kan vi, som 1800-tallets folk før os, kun sukke efter, når kalenderen viser februar.

På fastelavnsridtet kan publikum heppe på den skønne, frugtbare Frk. Sommer, når hun bekæmper den sure Fru Vinter i en dramatisk nærkamp. Og hold øjnene åbne, måske gemmer der sig tegn på sommerens komme i landskabet.

Vinteren var i gamle dage forbundet med det onde, og den tid, hvor der skete grimme ting såsom dødsfald, sygdom og sult, fortæller Ane Jepsen, og fortsætter; nogle dyr – som sorte haner og katte – symboliserede ondskab, så dem pinte man efter bedste evne, som for at besejre det onde selv. På den måde fejrede man fastelavn og drev vinteren væk, slutter hun.

Derfor kan publikum på fastelavnsridtet lege sjove lege med dyr. Der vil være kast med køller, for at få ram på en (tøjdyrs-)hane, og naturligvis tøndeslagning med (tøjdyrs-)kat i tønden. Og så kan man dyste mod Fru Vinter i en rask omgang sækkeløb.

Gilde og gammeldags fastalavnsboller

Ridtet slutter med gilde i Videsøhus, som lokker med duften af gammeldags fastelavnsboller. Kagekonen har gjort sig umage og serverer den nymodens drik: dampende varm kakao. I 1800-tallet var kakao noget helt nyt og eksotisk. For at gøre sig fortjent til det, må publikum smøre sangstemmen. Kagekonen byder kun indenfor, hvis hun først får en fastelavnssang.    

Tid og sted:
1. og 2. marts 2014 kl. 13-15. Vi mødes ved Sagnlandet Lejres parkeringsplads.

Pris: 65 for voksne og 45 for børn. Husk kontanter, Sagnlandets butik er nemlig ikke åben endnu.

Hele familien er velkommen, de små på 3-10 år vil især synes godt om de mange lege.

Slå katten af tønden og en masse andre sjove ting, når Sagnlandet Lejre inviterer på fastelavn på landbomaner d. 1. og 2. marts.Slå katten af tønden og en masse andre sjove ting, når Sagnlandet Lejre inviterer på fastelavn på landbomaner d. 1. og 2. marts.

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto