Geden der blev forelsket i en tennisbold

Ved klappefolden i Sagnlandet Lejre står en ung kvinde i arbejdstøj. Og en ged der er forelsket i en tennisbold. Eller det er i hvert fald sådan det ser ud. For hvert øjeblik går geden hen mod kvinden og planter noget der minder om et kys på tennisbolden i hendes hånd.

I virkeligheden er historien en lidt anden: Sagnlandets dyrepasser Mia Carlsen er ved at klikkertræne. Bevæbnet med tennisbolden i den ene hånd, en dims der siger et lille genkendeligt ‘klik’ i den anden og lommerne fulde af godbidder er Sagnlandets dyrekyndige gået i gang med at træne en af gederne:

– Når man kender teorien og baggrunden bag træningsmetoden, positiv forstærkning hedder den, så bliver det mindre magisk. Men derfor ser det stadig lige godt ud, når dyret gør som det er trænet til, fortæller Mia Carlsen med et grin.

Men hvad er meningen med at lære en ged at kysse en tennisbold? Bolden i virkeligheden er ligegyldig. Dyrepasseren kunne i princippet ligeså godt bruge sin egen knyttede hånd, en gren eller noget helt tredje. Fordelen ved tennisbolden er, at hendes kollegaer kan bruge den præcis samme ting, hvis de en dag skal øve med geden.

Geden der ville kysse

Og kysset? Det er der også en historie bag. For fredag i uge 33 inviterer Mia Carlsen på en særlig tur ind i gedens verden. Og noget af det hun glæder sig til at vise børn og voksne handler om gedens mund. For taget i betragtning at geder kan gnave sig gennem både tidsler og tornet brombærkrat, så har evolutionen spillet dem et sjovt puds: Geder har ingen fortænder!

I stedet har de stærke kæber, kraftige tyggemuskler og et godt mundepithel – et lag af celler som hos geden er ekstra stærkt og beskytter munden mod den hårde kost, forklarer dyrepasseren og fortsætter med træningen, der skal vænne geden til at blive rørt på mulen og vise bisserne frem.

Om geden har vænnet sig til løjerne, kan man opleve fredag den 15. august kl. 11, ved Klappefolden i Sagnlandet Lejre, når Mia Carlsen giver gæster og godtfolk mulighed for et særligt indblik i et dyr, mange troede de vidste alt om.

Se mere på: www.sagnlandet.dk

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto