Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde – OJD giver tocifret milliongave til kulturhistorisk attraktion

En kulturoplevelse som kommer til at tage kegler! Både hos store og små! Sådan beskriver medlem af bestyrelsen i Sagnlandet Lejre, Peter Skak-Iversen, kulturinstitutionens kommende spisehus og aktivitetsområde, som efter planen skal tages i brug af attraktionens over 60.000 årlige gæster allerede i 2019.

Torsdag den 22. februar kunne det glade bestyrelsesmedlem offentliggøre nyheden om en tocifret milliondonation fra Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde, som siden 2010 har støttet danske kunst- og kulturinstitutioner med sammenlagt over 400 millioner kroner:

Fondene, som i sin tid blev stiftet af ægteparret Annie og nu afdøde Otto Johs. Detlefs, har i mange år været en uvurderlig støtte for dansk kulturliv, siger Peter Skak-Iversen, og fortæller at parret i alle årene har foretrukket at holde sig i baggrunden og overlade rampelyset til det, det hele handler om, nemlig de mange børn og voksne som pengene kommer til glæde og gavn, når donationerne bliver sat i arbejde i kulturlivet.

Keglebane, robåde og historisk mad
Og arbejde, det kommer de til, pengene. I alt modtager Sagnlandet Lejre knap 13 millioner kroner som skal gå til et 1800-tals spisehus og et aktivitetsområde med fokus på leg og bevægelse i et historisk perspektiv:

Fondens støtte er en kæmpe gave for os at få. Med deres hjælp kommer vi til at kunne renovere vores nuværende madpakkehus, Videsøhus, fra 1763, som i den grad bærer præg af tidens tand, siger Peter Skak-Iversen og forklarer, at fondens donation gør det muligt at forny og udbygge en helt central støttefunktion for gæsterne, der typisk tilbringer det meste af en dag i Sagnlandets stemningsfulde landskaber.

Med donationen kan vi nu også gøre gæsternes tiltrængte spisepause til en stærk og integreret del af deres samlede oplevelse. Vi får både renoveret en bevaringsværdig, historisk bygning samtidig med, at vi skaber en atmosfærefuld spiseramme, hvor gæsterne takket være nye køkkenfaciliteter også vil kunne ”smage på historien”. For tanken er, at der skal serveres mad med afsæt i gamle historiske retter og råvarer.

Ud over selve spisehuset får vi opgraderet omgivelserne omkring Videsøhus, så et af Sagnlandet Lejres centrale og populære aktivitetsområder, Båldalen, får en helt anden standard end det har i dag, siger det glade bestyrelsesmedlem og fortæller, at det nye spisehus bliver omkranset af et stemningsfuldt miljø med gamle sorter af frugttræer, en gammeldags, udendørs keglebane og et historisk legeområde med 1800-tals aktiviteter, som opfordrer til fælles leg og fysisk udfoldelse på tværs af generationer.

Og ja, man må gerne gå på æblerov og plukke frugterne, tilføjer han med et smil og fortæller, at det netop er tanken, at de nye frugttræer skal være til fri afbenyttelse for Sagnlandet Lejres mange gæster.

Foruden frugttræerne, kommer vi til at lave dyrefolde med får og geder af historiske racer, som ligger langs vejen fra hovedindgangen og hen til Båldalen. Dyrene hjælper os med naturplejen, så vi får en pæn og let tilgængelig indgang, samtidig med at gæsterne, ikke mindst de små, kan komme helt tæt på de klappeglade dyr. En særdeles tiltrængt oprensning af den i dag ret tilgroede sø midt i Båldalen giver samtidig mulighed for at gæsterne kan sejle i den del af søen, hvor man ikke kan sejle i dag, siger han og fortsætter:

På den måde får vi et større og meget rekreativt område for sejlads samtidig med, at vi giver både de helt små børn og de bedsteforældre, som måske ikke længere er så let til bens, mulighed for at opleve glæden ved at komme ud på vandet. For med fondsdonationen får vi mulighed for at anskaffe et antal smukke, håndbyggede, historiske robåde, der ligger godt og stabilt på vandet. De nye robåde kommer til at supplere Sagnlandets forhistoriske og meget lavtliggende stammebåde, der i generationer har været et hit for de mere vovemodige og adrætte familier og skolebørn.

Spisehus, frugttræer og naturgenopretning understøtter vikingesatsning
Som var den gode nyhed ikke nok i sig selv, er der en ekstra glæde for Sagnlandet Lejre gemt i offentliggørelsen af den flotte gave.
Donationen fra Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde understøtter og forstærker den meget positive udvikling af Sagnlandet Lejre, der blev skudt i gang i 2015 med projekteringen af et nyt vikingemiljø takket være store donationer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden.

Det ny Vikingemiljø kommer bl.a. til at rumme Danmarks absolut største kongehal fra vikingetiden, som vi netop i disse dage påbegynder opførelsen af, fortæller arkæolog og direktør i Sagnlandet Lejre, Lars Holten:

Kongehallens arkæologiske rester er udgravet i det sagnomspundne Lejreområde, hvor legenderne fortæller, at Danmarks første kongeslægt, Skjoldungerne, havde sæde. Når den genskabte kongehal står færdig i Sagnlandet bliver den et ikon for områdets nye Nationalpark Skjoldungernes Land, udpeget af Miljøministeren.

Alle disse gode udviklinger vil tiltrække mange gæster fra ind- og udland til hele Lejreområdet. Så det er helt sikkert, at Sagnlandets gæsteantal vokser, hvorfor det er herligt at vide, at gæsterne takket være Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde gave nu også møder et indbydende og rekreativt indgangsområde med et atmosfærefuldt spisemiljø suppleret med gode puslefaciliteter for de mindste og handicaptoiletter for de gangbesværede, slutter en både stolt og glad direktør.

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto