Aftenåbent 14. september
”…De ligger lige der mellem land og vand – vikingeskibene. Silhuetter mod fjordens blå overflade. Hver aften, når lyset slukkes og dagens gæster går hjem, forvandles de skarpe skibskonturer til diffuse, men tætpakkede slagskygger, der næsten føles bastante i deres uforanderlighed. Lige der, er det som at høre intense stemmer fra vikingetiden…” En aften i september åbner vi dørene for denne helt magiske stemning. Og du er inviteret med.
Tusmørket er rammen om vikingernes historier, der fortælles i moderne sprog til nutidsmennesker. Børnefilmfestivalen BUSTER viser prisbelønnet børnefilm i biografen og Danmarksmesteren i Storyslam får en historisk scene for sine besnærende historier. Fra Museumshavnen afgår aftensejladser og på Museumsøen forener nutidige elektroniske beats sig med nordisk folkemusik.
”Vi har sammensat et aftenprogram, der både er god underholdning for dem, der gerne vil deltage aktivt og dem, der gerne vil rives med af film, historier og musik, fortæller Marie Krogh-Nielsen, teamleder for aktiviteter på Vikingeskibsmuseet, og fortsætter: “Aftenens program starter kl. 17.30, hvor den første skumringssejlads afgår fra Museumshavnen. Det er en helt særlig oplevelse at sejle ud på Fjorden i en traditionel, nordisk båd for årer og med råsejl, når aftenroen og mørket falder på. Og det er bare om at gribe denne mulighed, for det sker ikke så ofte, at vi tilbyder aftensejladser”.
Prisbelønnet film og fortæller
Den nyindrettede biografsal i Vikingeskibshallen kommer også i brug for Vikingeskibsmuseet er endnu engang valgt, som ramme for en del af årets Børnfilmfestival BUSTER. “Vi har endda fået lov til at tyvstarte årets festival, og allerede vise filmen ‘Wickie og gudernes skat’ til aftenåbent, inden de officielle festival-visninger lørdag og søndag, så i år bliver der forhåbentlig plads til alle, der vil opleve Wickie – den lille viking”.
Vikingeskibshallen og de fem originale skibe danner kulissen, når Danmarksmesteren i StorySlam, Kasper Sørensen, fortæller, så hjertet ler, og ørerne er ved at falde af! “Det er første gang, vi har fornøjelsen af at have Kasper Sørensen på besøg på Vikingeskibsmuseet, men vi glæder os helt utroligt meget til at blive taget med ud på en rejse til vikingetiden gennem eventyrets, gysets og erotikkens bakkede landskaber, der ud, hvor historien vender og du sidder på kanten af stolen for at følge med” fortæller Marie Krogh-Nielsen.
Musik i natten
Musik skal der også til, når mørket falder på. Bandet Asynje giver en koncert på Museumsøen, hvor nutidige elektroniske beats blandes og samples med nordisk folkemusik. Bandet skaber en stemning af urnordisk musik med smukke lydlandskaber, inspireret af nordisk folkemusik, dybe skove og ældgamle tider. ”Så er du til vikinger, skibe, skumringsstemning og musik, der får selv den tungeste fod til at vippe? Så tag til aftenåbent på Vikingeskibsmuseet. I kan også gå i cafeen, eller selv tage madkurven med, og nyde en skøn sensommeraftenen på Vikingeskibsmuseet mens mørket falder på…” afslutter Marie Krogh-Nielsen.
Aftenprogram den 14. september: Kl. 17.30 & 18.30 Aftensejlads på Fjorden Kl. 18.00 Tag madkurven med og nyd din mad med den smukkeste udsigt til Roskilde Fjord Kl. 19.00-20.30 Wickie – den lille viking. Film i biografen i Vikingeskibshallen Kl. 19.30 & 20.30: Koncert med gruppen Asynje Kl. 20.00 & 21.00 Fortællinger med gys og grin ved Kasper Sørensen
Cafeen på Museumsøen holder åbent helt frem til kl. 22.00 og sælger blandt andet Ny Nordisk Vikingemad, kager og drikkevarer. I kan også tage madkurven med og nyde sensommeraftenen på Museumsøen.
Yderligere info: Læs mere om ’Gys og grin’ på www.vikingeskibsmuseet.dk
Priser: Entré: Voksne 50 kr. Børn under 18 år gratis adgang. Filmen ”Wickie – Den lille viking” koster 15 kr. i tillæg til entrebilletten. Aftensejlads koster 80,00 kr. i tillæg til entrebilletten.
Fælles regionalt oplevelsesprojekt: ”Da Danmark blev til…”
Arrangementet er den del af det kulturhistoriske oplevelsesprojekt ”Da Danmark blev til – fra vikingekonger til valdemarer”, der med fokus på vikingetid og middelalder, skal øge kendskab et til Region Sjællands helt unikke kulturhistorie og rolle i Danmarkshistorien. Den 14. september står aftenen i vikingetidens og middelalderens tegn. I hele Region Sjælland er der næsten stensikker garanti for at møde vikinger og middelaldermennesker i natten, når 16 museer, kirker og kulturattraktioner holder aftenåbent, hvor publikum inviteres til vikingetids- og middelalderfortællinger under overskriften: ”Når mørket falder på…”
Mere om aktiviteterne: Sensommeraften på Fjorden
Billetter til skumringssejladsen kan købes i billetsalget på Museumøen, på selve dagen, og kan ikke forudbestilles. Der er begrænsede pladser til børn. Alle om bord tager aktivt del i sejladsen, både når der skal ros og sættes sejl. Undervejs fortæller bådføreren om museets arbejde og erfaringer med vikingeskibe. Sejladsen varer 50 min. og koster 80,00 DKK i tillæg til entrébillet.
‘Wickie – Den lille viking’ I samarbejde med filmfestivalen BUSTER viser Vikingeskibsmuseet den tyske børnefilm ‘Wickie og gudernes skat’. I filmen møder vi en noget anderledes viking. Wickie er nemlig hverken stærk eller frygtløs, men den største bangebuks i byen Flake, selvom han er høvdingens søn. Hvad Wickie mangler i tapperhed, opvejer han dog med sin opfindsomhed. Den får han brug for, da Flakes ærkefjende Sven Den Skrækkelige bortfører Wickies far.
Som høvdingens søn er det nu Wickie, der skal lede redningsmissionen, og sammen med sine klodsede krigere – og en blind passager – drager han ud for at befri sin far. Turen mod Sven Den Skrækkeliges borg byder blandt andet på et møde med smukke Valkyrier og en voldsom storm, så Wickie får brug for både forstand og fantasi. Efter filmen går turen til anløbsbroen i Vikingeskibshallen, hvor museets formidlere fortæller spændende historier om myter og virkelighed. Du kan gå på opdagelse i et handelsskib lastet med tønder, skind og jern og i et krigsskib lastet med skjolde, økser og sværd. Egnet for børn +5 år.
Danmarksmester i StorySlam.
Historiefortæller Kasper Sørensen fra fortællersammenslutninen ‘BestTellers’, vil tager sit publikum med ud på en rejse til vikingetiden gennem eventyrets, gysets og erotikkens bakkede landskaber. Kasper Sørensens kendetegn er energi, dynamik, improvisation og sprudlende livsglæde. Han fortæller som ingen anden, nærværende og intenst, billedrigt og letflydende. Kasper overrasker, og lader alt hvad der sker i rummet spille en rolle i fortællingen. Det er nutidigt, moderne og overraskende.
Du inviteres med helt derud, hvor historien vender og du sidder på kanten af stolen for at følge med. Kasper kan fortælle, så hjertet ler, og ørerne er ved at falde af, hvad end du er barn eller voksen. Med humor, dybde, stil og stilbrud forfører han tilhørerne med fantasi og munterhed. Med helt samme elementer vandt han DM i StorySlam i foråret 2012! Egnet for børn +10 år, unge og voksne.
Asynje – Urnordisk musik blandet med nutidige instrumenter
Asynje er et musikalsk samarbejde skabt i inderkredsen af det danske folktronica-miljø som tidligere har affødt bands som Sorten Muld og Valravn. Musikken trækker ligeledes veksler på de oldgamle musiktraditioner der har ursprung i de skandinaviske landskaber og henter inspiration i den nordiske historie, mytologi og ikke mindst naturen. Projektet har siden starten af 00′erne eksisteret som en duo bestående af Nanna Barslev og Søren Hammerlund, men er siden blevet udvidet med de to multiinstrumentalister Martin Seeberg og Mads Kjøller-Henningsen. I oktober 2010 fik Asynje således sin debut som koncertorkester på Nationalmuseet i anledning af Københavns Kulturnat og i maj 2011 udgav Asynje debuten “Genkaldt“.
Ved hjælp af sjældent sete musikinstrumenter, elektroniske lydflader og Nanna Barslevs fortryllende stemme, skaber Asynje smukke lydlandskaber og energiske dansenumre med genklang i fordums tider. Resultatet er et frisk bud på den “nordiske urtone”. Asynje er: Nanna Barslev – sang Martin Seeberg – violin, fløjter, lyre Søren Hammerlund – drejelire, nøgleharpe, elektronik Mads Kjøller-Henningsen – fløjter, sækkepiber, bouzouki