Nu blomstrer alle Roskildes anemoner

Turister fra hele verden valfarter til Japan under Sakura, når kirsebærtræerne blomstrer. Det samme er tilfældet til skovene i New England, når de står med flammende efterårsløv. I Danmark har vi den lille anemone, som måske ikke syner af meget i sig selv, men når den dækker hele skovbunden som de fineste kniplinger, er det et syn værd at rejse efter på lige fod med andre kendte sæsonbestemte naturoplevelser. Det er lige nu, man skal tage af sted!

 

Anemonen er et klassisk forårstegn. Den spinkle lille forårsbebuder springer ud i det helt tidlige forår, inden skovens træer sætter blade og dermed stjæler lyset fra skovbunden, hvor anemonen har hjemme. Så snart temperaturen stiger en smule og dagene bliver længere, får den travlt med at blomstre.

 

I løbet af en kort periode på bare nogle uger i april kan man opleve et imponerende anemonetæppe, hvor hele skovbunden er dækket af blomstrende anemoner. Først springer den sjældne blå anemone ud på skovens skrænter, dernæst den mest almindelige hvide anemone og sidst kommer den gule anemone til. Boserup Skov i Nationalpark Skjoldungernes Land er et af de eneste steder i Danmark, hvor man kan se alle tre slags anemoner.

-De forskellige arter af anemoner vokser i blandet løvskov, fortæller Sofie Clauson-Kaas, der er naturvejleder i Nationalparken. Det er meget få steder i Danmark, hvor man kan være så heldig at opleve alle tre anemoner samme sted – Boserup Skov er et af dem.

Anemonen er mere end bare en del af den danske flora, den er en del af dansk kultur. Præsten Kaj Munk skrev under 2. verdenskrig om den blå anemone som symbol på modstandskampen mod den tyske besættelse. 

Alle danske børn lærer alfabetet ved hjælp af Halfdan Rasmussens ABC, som starter med Ane lagde anemoner i kanonen på Trekroner og Anemonesangen af folkekære Sebastian fra musicalen Ronja Røverdatter er kendt i hele Skandinavien. Desto mere er der god grund til i disse dage at tage en tur i skoven og se den ægte vare.

-Danskerne rejser verden rundt efter store naturoplevelser, men går glip af dem, der ligger lige i baghaven. Det er synd og skam, mener Gitte Nielsen fra VisitRoskilde. Netop nu, hvor udlandsrejser er umuliggjort pga. udbruddet af corona-virus, vil vi gerne slå et slag for, at danskerne tager i skoven og oplever vores egne store naturfænomener.

Boserup Skov ligger kun små 5km fra Roskilde centrum. VisitRoskilde har i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land udviklet Anemonesporet, en vejviser til anemonerne, og på den måde gjort det let at tage en tur i skoven og opleve det helt unikke anemonehav.

Der er masser af plads i Boserup Skov, men vi opfordrer naturligvis til, at man holder behørig afstand til andre gæster i skoven, så alle kan få glæde af anemonerne.

Vi ses i det grønne. – Go´tur

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto