Forbrugsglade roskildensere rammes af afdragsboom

Det kan blive en økonomisk udfordring for boligejere i Roskilde og omegn, når de afdragsfrie boligkreditlån udløber. Især boligejere, der har brugt den afdragsfrie besparelse på merforbrug, kan risikere at stå over for et alvorligt økonomisk problem, når afdragene melder sig. Og mange danskere, bl.a. i Roskilde, har netop brugt penge frem for at spare op, forklarer Realkredit Danmark.

“Afdragsfriheden har helt klart øget boligejernes forbrug. De har følt sig rigere de seneste par år, hvilket vi både ser i forbruget og på boligmarkedet. Mange har endda taget forskud på den afdragsfri glæde og har også taget penge fra deres formuer og opsparinger til merforbruget,” siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe.

I 2011 udnyttede således under halvdelen af boligejere med et afdragsfrit kreditlån at bruge besparelsen til at betale af på en anden gæld.

Stadig flere rammes i 2015
De afdragsfrie lån kom frem i 2003 og vandt især indpas hos danskerne efter et par år. Hvor 19 procent af danskerne med ejerbolig eller fritidshus i 2004 havde lånt afdragsfrit, gjaldt det 40 procent blot to år senere. I juni 2012 var procenten helt oppe på 56,3 ifølge tal fra Realkredit Rådet.

Flere roskildensere får svært ved at betale
Særligt venter der en økonomisk udfordring for forbrugslystne boligejere i Roskilde, der købte på toppen af boligmarkedet, forudser Ret&Råd, der rådgiver tusindvis af danskere med en skibbruden privat- og boligøkonomi.

“Markant flere roskildensere får svært ved at betale afdrag på deres boligkreditlån, når vi nærmer os tiåret for boligmarkedets boom i 2015/16 – især i en situation med uændrede boligpriser. De lavere huspriser i dag betyder, at en sælger ikke kun kommer ud af salget med et underskud, men også risikerer at skulle tage boligens gæld med sig,” siger Inge Lindeer, certificeret boligrådgiver i Ret&Råd.

Faktaboks: Sådan undgår du afdragsfælden
• Brug kun de afdragsfrie år, når du har brug for besparelse
• Udnyt de afdragsfrie perioder til at betale af på anden gæld, eksempelvis det dyrere boliglån
• Revurder løbende dine lånemuligheder – gerne i samarbejde med kreditforeningen

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto