Vikingernes svar på Stone Henge genskabt i Sagnlandet Lejre

På 5000 arbejdstimer har 300 frivillige kvinder og mænd med håndkraft og løftestænger og enestående samarbejde genskabt et af vikingetidens allerstørste stenbyggede helligsteder i fuld størrelse.

Vær med når Lejres Borgmester og formand for Nationalparkprojekt Skjoldungelandet, Mette Touborg, indvier resultatet af denne frivillige pragtpræstation, der viser, at Lejre-området spillede en central rolle i etableringen af Danmark som kongedømme. For det arkæologiske forlæg for Sagnlandet Lejres prægtige skibssætning er netop hentet i lokalområdet.

Ved landsbyen Gl. Lejre kan man endnu se rester af vikingernes over 1000 år gamle skibssætning. Men tidens tand og stenkløvere har været hård ved det gamle monument. I dag er kun 28 sten bevaret af det engang så kæmpestore helligsted, der også var gravplads for samfundets elite. I skibssætningen er der f.eks. fundet et menneskeoffer. En træl er bagbundet og halshugget lagt ned i graven til sin herre. I området har Roskilde Museum også udgravet de største huse fra jernalder og vikingetid i Danmark. Når de 1000 år gamle sagn og myter omtaler Lejre som hjemsted for Danmarks ældste (sagn)kongeslægt, ”Skjoldungerne”, tyder de arkæologiske levn på, at sagnene rummer en kærne af sandhed.

I Sagnlandet glæde man sig over at have genskabt ét af de kæmpe bygningsværker området engang var så rigt på, at der gik frasagn om Skjoldungekongernes gyldne haller og hedenske offersteder.

Ved indvielsen 14/10 kl. 13.00 kan man opleve fortælling af sagaer fra skibssætningens tid ved en af landets bedste historiefortællere Anne Marie Krarup. Vi byder desuden op til færøsk kvaddans, som er den ældste musik og danseform i Europa med rødder i middelalder og vikingetid, og vi skal naturligvis høre lidt af folkevisen om Kong Skjold mm.

Genskabelsen af Sagnlandets skibssætning er muliggjort gennem økonomisk støtte fra Friluftsrådet og Nationalparkprojekt Skjoldungelandet, der med støtte fra Arbejdsmarkedets Feriefond har gennemført en lang række projekter i Roskilde-Lejre området for at styrke tilgængelighed og formidling af områdets enestående naturværdier og kulturhistorie.

Luftfoto af skibssætningenBilledtekster: Skjoldungelandet arbejder for udpegning af en nationalpark i Lejre- og Roskildeegnens smukke landskaber. Her ses Sagnlandet Lejres skibssætning fra luften.

Historiefortæller Anne Marie Krarup fortæller sagaer fra skibssætningernes tid.

Anne Marie Krarup

Tid og Sted: Indvielse søndag 14/10 2012 kl. 13.00, Sagnlandet Lejre, Slangealleen 2, 4320 Lejre

For yderligere oplysninger kontakt: Direktør Lars Holten, Sagnlandet Lejre: Tlf. 4642 4940 / mobil 3030 0839 / lah@sagnlandet.dk Projektchef, Poul Bjerager Christiansen, Nationalparkprojekt Skjoldungelandet, tlf. 4631 6286, mobil 4024 3246, poulb@roskilde.dk, www.skjoldungelandet.dk
Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto