Elevorganisationer: Forenkel SU-systemet

SU reglerne er uretfærdige og forvirrende

Tre elevorganisationer, der repræsenterer gymnasier og erhvervsskoler, er gået sammen i en fælles kamp, for at gøre SU-systemet mere lige og mere enkelt:

”Det er en fælles sag for både elever på teknisk skole, gymnasier og handelsskoler, og et opråb til regeringen”, udtaler formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Zacharias Polonius, og uddyber: ”Regeringen bør kigge lidt på alle de besværlige og ulighedsskabende regler, der sidder som en byld på SU-systemet. Både 20-20-reglen og kvartalsreglen er med til at hælde mudder i systemet. Det er uretfærdigt og forvirrende for de studerende at de først kan få SU et kvartal efter de er fyldt 18. Samtidig giver 20-20 reglen ingen mening”.

20-20 reglen betyder at de studerende skal være over 20 eller bo over 20 kilometer fra deres forældre, før de kan modtage udeboende SU. Gymnasieelevernes formand er også utilfreds med 20-20 reglen, der forsinker de studerende i deres studie, modsat regeringen ambitioner.

DGS-formand Malene Nyborg Madsen:

”For at sikre at de unge ikke bliver unødigt forsinkede, må vi se på de elementer i SU-systemet der skaber problemer”, hvor DSG-formanden peger på 20-20 reglen: ”22 % af de 18-19 årige, der er i gang med en ungdomsuddannelse, er udeboende. Alligevel kan de ikke få fuld udeboende SU. Det betyder at de har svært ved at betale husleje og må tage mere erhvervsarbejde. Det er med til at forsinke mange og gør det svært at koncentrere sig om uddannelsen”.

Formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, Morten Ryom, mener at ”mudderet” i systemet er besværligt for både studerende og staten: ”Der er for mange regler. De studerende ved ikke om de skal søge SU igen, når taksterne ændres på deres 20 års fødselsdag eller når de flytter. Samtidig skal staten have ansatte til at sidde og tjekke om de studerende er berettiget til udeboende SU, efter alder og bopæl. Det er lige før SUen kunne hæves, hvis alt det mudder blev fjernet fra SU-systemet”

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto