De kan også bruges til klimatilpasning, der samtidig gør danske byer sjovere at bo i.
En ny lov, som miljøminister Ida Auken forleden fik vedtaget i Folketinget, gør det muligt for kommunerne i fællesskab med vandselskaberne samt private at finansiere klimatilpasning via spildevandstaksterne. Det er en del af regeringens og KL’s aftale om at investere 2,5 milliarder kroner i klimatilpasning i år. Det giver samtidig mulighed for at få flere rekreative tilbud for pengene.
Vi har efterhånden rigtig mange redskaber og finansieringsmuligheder til at få klimasikret Danmark effektivt. Men det er endnu bedre, hvis klimatilpasning ikke bare sikrer os mod skybrud men samtidig skaber nye muligheder i byerne og måske giver mere plads til leg, idræt, kultur eller helt andre oplevelser for borgerne, siger miljøminister Ida Auken.
Efterlyser fantasifulde ideer
Ida Auken opfordrer til, at man bla. henter inspiration fra Rabalderparken i Roskilde, som hun indviede i sommer. Her er der gravet et stort bassin, som skal opsamle regnvand ved skybrud, men i tørvejr kan det bruges som skaterbane i kælderhøjde.
Det er trods alt sjovere at tilføre sin by en skaterbane til de unge end at bruge alle pengene på at grave rør ned i jorden – med al respekt for kloakrør. Jeg håber, at loven vil bringe rigtig mange fantasifulde ideer på banen, der kan sikre os mod skybrud og berige byerne samtidigt.
Naturstyrelsen og lokale fonde i samarbejde
To fonde er allerede gået foran med initiativet VANDplus, der er et partnerskab mellem Lokale og Anlægsfonden og Realdania i samarbejde med Naturstyrelsen. De vil uddele 12 millioner kroner til projekter, der skal vise, at man både kan klimasikre og skabe nye værdier for borgerne og byerne.
Det er godt set af disse fonde, at man skal se muligheder i klimatilpasning – og ikke kun udgifter og besvær, siger miljøminister Ida Auken.