Gør altanen forårsklar

I Danmark er der mange tusinde altaner, der ikke bliver brugt. I stedet for at være frodige oaser i byen fremstår de som udendørs pulterkamre, fortæller Lotte Andreasen fra Altan-Inspiration.dk

Jeg oplever, at mange altan-ejere drømmer om at få meget mere ud af de attraktive boligkvadratmeter, men de er i tvivl om, hvordan de skal komme i gang. Ved at fjerne rod og gøre rent kan man ofte få øjnene op for nye måder at pynte selv en mindste altan.

Ryd op og smid ud

Mange altaner fungerer som vinterlager for tomme flasker og generelt rod. Start med at smide det gamle juletræ ud. Sælg de tomme flasker. Sæt altanmøblerne ind i stuen, mens der gøres rent. Om muligt tømmes altanen helt, så gulvet kan vaskes og evt. vedligeholdes i én arbejdsgang.

Tøm krukker og altankasser for planterester og gammel jord. Undlad at genbruge jord fra sidste år. Dels er der ikke mange næringsstoffer tilbage, dels kan der være plantesygdomme i jorden.

Gør forårsrent på altanen

Start oppefra og fej edderkoppespind og støv ned fra vægge og bunden af overboens altan. Fortsæt med at fjerne løst skidt fra altanens gelænder og gulv. Husk at feje op og smide det i affaldsspanden. Det er ikke godt naboskab at feje støv og visne blade ud over kanten og ned på underboens altan!

Derefter afvaskes altanens gelænder, vinduesrammer, håndliste og evt. vægge for at fjerne fugleklatter, alger og fastgroet snavs. Det gøres lettest med en stiv børste og en spand vand tilsat universalrengøringsmiddel. Malede og glatte overflader tørres efter med en hårdt opvredet klud.

Nu skal vinduerne have en kærlig hånd. Brug vand tilsat et par dråber opvaskemiddel og vask glasset grundigt med en blød børste eller svamp. Skrab vandet væk med en gummiskraber eller tør vinduerne med et gammelt viskestykke. Polér til der ikke er striber på vinduerne.

Til sidst vaskes gulvet i vand tilsat universalrengøringsmiddel. Er altanens gulv lavet af træ, fiberbeton eller andre glatte materialer, så brug en gulvklud eller moppe til at vaske gulvet Er gulvet lavet af beton eller andre ru materialer, så skrub gulvet med en stiv børste for at fjerne skidtet. Tør efter med en gulvklud opvredet i rent vand. Husk, at man ikke må lade vand plaske ned på underboens altan.

Pleje og vedligeholdelse

Er der træ eller materialer, der skal vedligeholdes på altan og møbler, så få det gjort hurtigst muligt efter rengøringen. Skal der males eller gives træolie, så skal materialet dog være helt tørt og der må ikke være frostvejr. Hvilken type maling og olie, der skal bruges, afhænger af hvad der tidligere er anvendt. Det er en god idé at få rådgivning hos den lokale maler eller byggemarked.

Krukker og altankasser afvaskes grundigt. Før de atter fyldes med frisk pottemuld er det vigtigt at tjekke, at der er et drænhul, så overskydende regnvand kan løbe væk. Ellers kan man risikere, at planternes rødder ikke kan få luft og planen dør.

Butikkerne bugner af skønne løgplanter, der kan tåle moderat frost. Man kan vælge at pynte altanen med en enkelt nuance eller blande hele palletten af smukke forårsfarver.

Er der meget vind på altanen, så er det en god idé at vælge de lave blomster; små tête-à-tête påskeliljer, hyacinter, perlehyacinter og tulipaner, der ikke vælter og knækker. Pynt gerne med mos og smukke grene for en endnu mere personlig altan.

www.Altan-Inspiration.dk

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto