Formlen bag mentorforløbene er et nyskabende og forpligtende samarbejde mellem skole, virksomhed og frivillige.
Alt for mange unge gennemfører ikke folkeskolens afgangseksamen og en ungdomsuddannelse. Det er ikke kun et personligt nederlag for den enkelte, det er også et økonomisk problem for samfundet. Det problem vil ”Erhvervsguiderne” være med til at løse.
Erhvervsguiderne er et lokalt forankret partnerskabsprojekt mellem skole, virksomhed og frivillige erhvervsfolk. Gennem et mentorforløb på minimum et år fungerer erhvervsaktive voksne fra lokalområdet som frivillige mentorer for demotiverede eller frafaldstruede unge i 6.-9. klasse. Målet er at give de unge en hjælpende hånd til at klare skolen bedre, få mere struktur i tilværelsen og fokus på fremtiden.
Fokus på det lokale og konkrete
Erhvervsguiden og den unge sættes sammen i par og mødes regelmæssigt. Omdrejningspunktet kan være alt fra almindelig snak om skolen og fremtiden til besøg på erhvervsguidens arbejdsplads eller andre lokale virksomheder. Det afgørende er, at den unge kan spejle sig i en voksen, som er lokalt forankret og har gode råd om fremtid og arbejdsliv.
Nogle unge får bare ikke læst de der brochurer om uddannelsesmuligheder. De går ikke på nettet og leder, for de ved ikke, hvad de skal lede efter. Det vigtigste for dem er øjenhøjde og et godt råd, siger Helle Thorbøl Møller, som er kommunikations- og projektkonsulent hos Erhvervsguiderne.
Udfylder et stort behov
Center for Socialt Ansvar står bag Erhvervsguiderne, som i de første tre år er finansieret med støtte fra Det Obelske Familiefond. Hos centeret ser man et stort behov:
Den enkelte unge undgår nederlag og få bedre styr på den sidste del af folkeskolen. Og samfundet sparer milliarder, hvis vores unge rustes bedre til ungdomsuddannelserne og dermed ikke falder fra, vælger om eller slet ikke får en uddannelse og måske havner i noget skidt, siger Erik Thorsted, direktør i Center for Socialt Ansvar. Han understreger samtidig vigtigheden af at se denne type forebyggelse som en langsigtet investering:
Hvorfor bruge milliarder på at hjælpe de unge, når de er faldet fra – når vi med en langt mindre indsats som denne kan hjælpe dem på sporet, inden det går skævt, spørger han?
Konference skal udbrede kendskabet
Tirsdag den 9. april. holder Erhvervsguiderne konference for virksomheder og skoler om de foreløbige resultater. Målet er, at flere tør kaste sig over partnerskabet og gå nye veje i uddannelsesafklaringen. Erhvervsguiderne findes for øjeblikket i Københavns, Rødovre, Hvidovre, Roskilde, Frederikssund, Århus og Assens Kommune.
Mere information om Erhvervsguiderne og konferencen den 9. april:
Konferencen finder sted tirsdag den 9. april kl. 12.30-16.00 i
Carlsberg Business Centre, Valby Langgade 1, 1799 København