På Roskilde Sygehus er konstant forsyning af strøm til personale, patienter og livsvigtigt medicinsk udstyr kritisk. Strømafbrydelser er ganske enkelt noget, der skal undgås. Uanset om de er planlagte eller ej. Samtidig skal sygehuset – på lige fod med alle andre private og offentlige bygninger – leve op til Sikkerhedsstyrelsens krav om HPFI-afbrydere i el-installationen og regelmæssig test af afbryderne.
– Det er ikke hensigtsmæssigt for sygehusets drift at strømmen bliver afbrudt en gang om året, når en HPFI-afbryder skal testes. Det kræver temmelig meget planlægning at undgå, at en afbrydelse får alvorlige konsekvenser, forklarer teknisk chef Mads Korsholm Kristoffersen fra Roskilde Sygehus.
Med en installation, der samlet omfatter omkring 2.000 kombiafbrydere HPFI-afbryder og automatsikring samt HPFI-afbrydere i 250 el-tavler, er den regelmæssige test ikke nogen lille opgave.
To års testinterval
Heldigvis for Roskilde Sygehus kan testintervallet forlænges til to år. Vel at mærke, når HPFI-afbryderen/kombiafbryderen er af tilpas høj kvalitet, og hvis installationen som helhed lever op til en række tekniske krav. Den mulighed valgte Mads Korsholm Kristoffersen at undersøge nærmere, da sygehusets og installationsvirksomheden Lindpro A/S i Roskilde – sygehusets leverandør af installationer gennem mange år – begyndte at installere HPFI-afbrydere på de 85.000 kvadratmeter.
– Vi undersøgte markedet sammen med Lindpro og valgte HPFI-afbrydere og kombiafbrydere fra Schneider Electric. Vi brugte i forvejen en del materiel fra Schneider Electric og vurderede, at vi fik høj kvalitet til en rimelig pris, siger Mads Korsholm Kristoffersen.
Bedre planlægning
Med den nye installation, baseret på højkvalitets-enheder fra Schneider Electric, får Mads Korsholm Kristoffersen og hans kolleger i teknisk afdeling en klar fordel:
– Med to års testinterval i stedet for et har vi bedre tid til at planlægge hver test sammen med den afdeling eller enhed, der bliver berørt af strømafbrydelsen, siger han.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at der ikke findes nogen korte eller ’gratis’ genveje til at forlænge testintervallerne. Det forklarer overmontør Rasmus S. Knudsen fra Lindpro, der har stået i spidsen for den store entreprise:
– Man kan sige, at der er en pris at betale i den anden ende. Der stilles større krav til selve testen, når den udføres hvert andet år. Testen skal udføres med kalibreret måleudstyr, og man skal føre en log over testresultaterne for den enkelte afbryder. Så hver test tager lidt længere tid, men det giver stadig nogle fordele for visse typer virksomheder. Roskilde Sygehus er et godt eksempel på en virksomhed, hvor en løsning af denne karakter har en værdi, siger Rasmus Knudsen.
Fakta:
Roskilde Sygehus har 1.900 kombiafbrydere med HPFI-afbryder og automatsikring samt 100 HPFI-afbrydere på sine 85.000 kvadratmeter. Det giver:
- Effektiv beskyttelse af installationen, udstyr og personer
- Forlænget interval mellem lovpligtig test = færre strømafbrydelser
- Bedre planlægning af afbrydelser i samarbejde med afdelinger