Åbent brev fra Sct. Agnes Husene til Roskilde kommune

Midt i en af byens ældste bebyggelser, – en af perlerne vil nogen sige, – midt i det historiske Sct. Agnes har Roskilde kommune solgt en grund, og en arkitekt har udmøntet bygherrens ambitioner om fjordudsigt i en kolos af en Ørnerede. En HT-terminal; endda i to etager.

Denne nye beboelse ligger klods op ad de flere hundrede år gamle små bindingsværkshuse, der kaldes Sct. Agnes Husene. De hedder sådan, fordi de er bygget af materialer fra -, og på bakken, hvor Sct. Agnes Kloster lå i middelalderen. Og resterne af klosteret ligger under og omkring i den fredede bakke. Da Roskilde Kommune valgte at sætte den tidligere spejderhus-grund til salg, gjorde ejerne af Sct. Agnes husene naturligvis Kommunen opmærksom på de specielle forhold, som hersker på stedet.  Området omkring det tidligere kloster er et unikt stykke Roskilde historie med nogle af byens ældste huse i sit oprindelige miljø. Husenes værdi som historisk udtryk er, eller rettere var, da også erkendt af et tidligere byråd, der i 1974 udstedte og tinglyste bevaringsklausuler, som alle kommende ejere skulle efterleve.

 

 

Ved den aktuelle udstykning bad vi derfor Roskilde Kommune om at vise hensyn overfor denne egenart ved at sikre, at et nyt byggeri ikke måtte overstige 1-1½ etage, og gerne i materiale og farvevalg være i overensstemmelse med områdets bevaringsbestemmelser.

Man må sige, at Kommunen TOTALT har negligeret sin rolle som værn for en af byens historiske attraktioner.

I dag tårner der sig en containerterminal op i næsten otte meters højde, som totalt tryner de små historiske bygninger, der ligger mindre end 10 m væk.

Vi opfatter dette nye monstrum som resultatet af et masseovergreb på Sankt Agnes. Et overgreb begået af 3 parter:

1. En myndighed, som har forsømt at varetage et historisk hensyn, men som prioriterer kortsigtet profit frem for sit ansvar for en kulturarv.

2. Et arkitektfirma, Your House, der burde være garant for, at arkitekturen spiller æstetisk sammen med de allernærmeste omgivelser. Denne bygning ville muligvis kunne fremstå som et stykke fremsynet og spændende arkitektur – men bare ikke på dette sted. Her skaber den ikke glæde, men kun støj!! Her er den en elefant i en glasbutik. Hvor de små stråtækte huse før lå på toppen Sct. Agnesbakken som et smukt diadem, mødes øjet nu af en Ørnerede, der overvåger og totalt dominerer sine små naboer. Som HT-terminalen på Rådhuspladsen i Kbhn, vakte stor diskussion, vil denne kolos også vække diskussion i Roskilde, og indtil videre er der ikke faldet mange positive bemærkninger fra de mange forbipasserende. Tværtimod vækker den stor undren og hovedrysten. Én kaldte den direkte en øjenbæ.

3. En bygherre, som har udset sig en byggegrund med en af byens bedste beliggenheder. Midt i byen, og alligevel i landlige omgivelse, op af skoven, med bindingsværksidyl og en fredet mark foran. Og hvad vælger han så? Et træhus i 1½ etage i harmoni med de smukke omgivelser? Nej, –  men en metalbeklædt container-terminal i otte meters højde. For så har man jo fjordkig. Så er individets behov dækket på bekostning af naboer og et flere-århundrede gammelt miljø.

Vi må formode, at gældende byggeregler er blevet overholdt, men vi er ærgerlige over, at man har valgt et arkitektonisk udtryk så futuristisk og bombastisk midt i et sart historisk område og vi er skuffede over en forvaltning, der har siddet alle advarsler overhørig, og at Roskilde Kommune dermed har gjort dette muligt.

 

Med venlig hilsen

 

Frederiksborgvej 48, Frederiksborgvej 50, Sct. Agnes 2A, Sct. Agnesvej 1, Sct. Agnes vej 3 og Sct. Agnesvej 5

 

Artiklen er udtryk for de involveret parters undren over kommunens håndtering af sagen og ikke Roskilde nyheders private mening da vi forsøger at belyse sagen fra begge parter – dette har endnu ikke været muligt.

 

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto