I Roskilde Domkirke, hvor arkæologer arbejder netop nu, vælter kranier og knogler frem af jorden. Det vrimler med skeletter, der er de sidste rester af mennesker, der levede for mange hundrede år siden. Skeletter, som for den opmærksomme arkæolog sladrer om den dødes alder, køn og helbred.
Men hvordan kan museumsfolk egentlig se den slags? Hvordan kan man se, om en grav er fra 1600-tallet eller fra jernalderen? Og hvordan i alverden kan man vide om en person, der levede for så længe siden, led af gigt eller syfilis?
Det kan man finde ud af alle weekender frem til 18. august, når Sagnlandet Lejre indvier store og små i arkæologiens hemmeligheder:
I vores arkæologiske værksted kan man prøve at være arkæolog for en dag, fortæller formidlingsansvarlig Christine Sonne-Jensen:
Når værkstedet åbner om eftermiddagen, møder man en udgravningsleder, der hjælper en med at komme i gang. Nøjagtigt hvad man kan finde, vil jeg helst ikke afsløre, der må man selv stikke spaden i jorden, men mon ikke man kunne være heldig at støde på grave med både knogler og alle mulige andre ting, der fortæller noget om fortidens liv, funderer hun med et glimt i øjet og fortsætter:
Man kan også gå på skattejagt i det arkæologiske vandsold eller med metaldetektor. Ligesom hvis man går med detektor i virkeligheden, er det ikke til at vide om man finder dyrebare oldtidsfund i bronze, sølv og guld, eller om man kommer hjem med en håndfuld rustne ølkapsler, men uanset hvad, plejer det at være rigtig sjovt, fortæller Christine Sonne-Jensen, der sammen med sit hold af fortidskyndige udgravningsledere står klar til at tage imod både store og små arkæologspirer.