Søges: Ung pige, god i leret

Hvordan det hang sammen, og hvorfor det overhovedet var vigtigt, kan besøgende i Sagnlandet Lejre finde ud af fra den 7.-13. september når pottemagerne sætter fokus på de traditionsrige jydepotter.

’Mon hun duer til noget i leret?’

Med mindre man(d) er storfan af mudderbrydning, virker det som et underligt spørgsmål at stille i jagten på en sød pige. Ikke desto mindre var det noget, der lå mange unge vestjyske mænd på sinde i perioden fra år 1500-1900. Det fortæller Inger Hildebrandt, der er pottekone og jydepotteekspert i Sagnlandet Lejre.

Hun forklarer, at en pige der var god i leret, var en pige, der havde lært at lave det man i dag kalder jydepotter – sortbrændte krukker med små korte ben, og overfladebehandlet med blåler og knofedt, til de næsten kunne gå for en jerngryde.

Et særligt godt parti

Dengang blev piger, der kunne lave jydepotter regnet for et særligt godt parti, fordi man kunne tjene nogle ekstra penge på de mange potter, siger Inger Hildebrandt og fortæller:

’Du kan blive ved dine potter’

jydepotter sagnlandet-Jydepotterne var mere indbringende end de fleste andre bi-erhverv på landet. Så selvom mange landbokoner i slutningen af jydepotternes æra måske hellere ville sælge æg eller mælk, fordi det var mindre snavset arbejde, så kunne det meget vel være at husbond sagde til dem: ’Næh nej du, du kan blive ved dine potter’ – de sorte krukker skaffede nemlig et større bidrag til familiens økonomi.

Alligevel varede jydepotternes storhedstid ikke evigt. Den endte i slutningen af 1800-tallet, hvor de håndlavede lerkrukker blev udkonkurreret af nymodens komfurer og
emaljerede jerngryder.

Nedarvet håndværk

I dag er jydepottekunsten et sjældent håndværk, fordi den viden der skal til for at forvandle leret til de let genkendelige krukker, blev nedarvet og videregivet fra jydepottekone til jydepottekone.

En af de få, der endnu holder liv i det gamle håndværk, er Inger Hildebrandt selv, der for knap 30 år siden lærte håndværket af en jysk pottekone.

Kundskaberne har hun givet videre til sine kollegaer i Sagnlandet Lejre, der fra lørdag den 7. til fredag den 13.sseptember fejrer de gamle traditioner og viser gæster og godtfolk hvordan en ægte jydepotte bliver til.

 

GS-Store i Roskilde deltager i
Outlet Delux Messen i weekenden den 7. og 8. september

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto