Hvordan de klarede den udfordring, fortæller arkæolog Laurent Mazet om den 29. september, når han inviterer på rundtur i stenaldermiljøet i Sagnlandet Lejre.
Ejede hvad de kunne bærer på ryggen
Dagens dont er forbi, pligterne klaret og mailboksen på arbejdet tømt. Det er fyraften og tid til at komme hjem. For uanset om ’hjem’ er den studerendes udlejningshummer eller murermesterens villa med plads til både vuf og volvo, er det at have et fast hjem en selvfølge for de fleste nutidsdanskere.
Men der var engang, hvor danskerne hverken havde lejlighed eller villa. De første mennesker, der kom til Danmark i slutningen af sidste istid, ejede ikke mere jordisk gods end de kunne slæbe. Det fortæller arkæolog og leder af oldtidsområderne i Sagnlandet Lejre Laurent Mazet:
Menneskene flyttede sig med maden
-Jægerstenalderens mennesker var ikke fastboende, men flyttede rundt i landskabet alt efter hvor ressourcerne var. Derfor kunne det ikke betale sig for dem at investere tid og energi i at opbygge noget, som de ville blive nød til at forlade inden for kort tid.
Han forklarer, at de første jægere der satte fod på det stykke land vi i dag kalder Danmark, ankom til et råt og åbent landskab, der stadig var præget af istiden og hvor de dyr, der var flest af, var rensdyr.
Menneskene flyttede sig med maden
-Rensdyr vandrer gennem landskabet året rundt for at finde nok at spise. De går mod nord om sommeren og mod syd om vinteren. Så hvis menneskerne ville være mætte, måtte de følge rensdyrene, siger Laurent Mazet.
-De første jægere har været enormt mobile. Sandsynligvis har de boet i en form for telte, som de hurtigt kunne pille ned, hurtigt kunne bygge op, og som ikke har været tungere end hvad de kunne overkomme at bære med sig, fortæller arkæologen, der midt på Sagnlandets stenalderfelt har bygget sit eget bedste bud på de første danskeres flytbare boligform.
Kom og se og hør hvordan det var
Hvordan det ser ud, og om det ville kunne holde frosten og vinden for døren i datidens kolde vintre, kan man undersøge den 29. september, når Laurent Mazet inviterer på travetur og tidsrejse gennem stenaldermiljøet i Sagnlandet lejre, og fortæller om Danmarks første beboere.
Der er mødested på parkeringspladsen foran Sagnlandet Lejre søndag den 29. september kl. 13. Turen varer til klokken 15, og koster 65 kroner for voksne og 45 kroner for børn.