Og om ikke så lang tid, skal hun give den videre til den næste. Efter al sandsynlighed endnu en kvinde: Pernille Skipper. Anderledes ser det ud i Roskilde. Her ser det ud som om en tidligere SF’er, der har været i lokalpolitik i over 20 år, vil blive valgt ind som nr 2.
Jeg har ringet til byrådsmedlem Jonas Paludan og deres formand Aage Skovrind, og spurgt dem, hvordan de ser partiets chancer for at gøre en forskel.
Ny spidskandidat
Aage Skovrind siger: “Hvis du ser ned over listen vil du se, at der er mange friske og nye kræfter på den. Vores spidskandidat Jonas Paludan er også ny. Han har kun siddet der i et år. Vi regner med at få 2-4 kandidater ind, så det bliver en ganske ny liste med friske kræfter vi kan præsentere.”
Han ser det som en stor fordel, at en tidligere SF’er med erfaring på det lokalpolitiske område er med. På spørgsmålet om Enhedslisten vil overveje ændringer i konstitueringen, hvis det skulle vise sig at partiets vælgere ser anderledes på sagen, fastholder han den linie der er lagt.
Stougaard effekten
“Partilisten stiller de kommunalpolitikere vi på generalforsamlingen har besluttet skal ind. De står I den rækkefølge medlemmerne har ønsket det.”
Partilister fungerer sådan, at partiet bestemmer hvem der skal i byrådet. De får plads i den rækkefølge de står på listen. I modsætning til sideordnet opstilling, hvor det personlige stemmetal er afgørende. Jeg spørger Aage Skovrind, hvordan Enhedslistens bestyrelse vil forholde sig, hvis “Stougaard-effekten” udebliver.
“Vi har taget godt imod Henrik og han har gjort et godt stykke arbejde. Vi vil naturligvis tage hensyn til, hvis en kandidat længere nede på listen får 1000 personlige stemmer. Men det er måske ikke så sandsynligt. Vi tror på at Henrik får et stort stemmetal, og at han vil være med til at bære den fremgang, Enhedslisten kommer til at se i Roskilde.”
Henrik Stougaard er et kendt ansigt i Roskildes politiske liv. I flere årtier har han repræsenteret SF, og det var i som vice-borgmester i byen han valgte at træde ud af SF’s byrådsgruppe og søge nye græsgange.
Lynkarriere en lokalpolitisk forhindring?
På spørgsmålet om Enhedslisten har overvejet, at det kan være en lokalpolitisk forhindring, at stille en tidligere SF’er op, der har gjort lynkarriere i partiet, svarer Åge Skovrind:
“Overhovedet ikke. Henrik er et personligt udtryk for at udviklingen i SF er gået den forkerte vej, og det er formentlig det samme der gør sig gældende for vælgerne. Så det hænger fint sammen i hovedet på mig. Der udover er der en regel om, at man ikke kan stille op, før man har været medlem i et år. Vi har haft et fortrinligt og gnidningsløst samarbejde mellem Henrik og Jonas og resten af Enhedslisten i Roskilde. Så der er ikke tale om en lynkarriere”.
På en telefon, i en pause på Jonas Paludans arbejdsplads, spørger jeg partiets spidskandidat om, hvordan partiet vil stille sig, hvis det viser sig at nye og friske kræfter længere nede på listen får store personlige stemmetal og deres topkandidater ikke medfører den ønskede fremgang.
“Det tvivler jeg meget på vil ske, men hvis det vil ske, ændrer det ikke på den partiliste vi har stillet op. Der ligger heller ikke nogen planer om at ændre på det efter valget”.