Debat på ungdomsuddannelser om druk i vinterferien

Undersøgelsen skal sammen med film og debatartikler danne grundlag for en diskussion på ungdomsuddannelserne om ansvar og fester, før tusindvis af unge drager til Prag i vinterferien.

Skole vinterferie i Prag

Skolerne vinterferie i uge 7 og 8 nærmer sig, og igen i år vil op mod 10.000 unge fra ungdomsuddannelserne drage til Prag i uge 7 eller 8. Sidste år skabte en gruppe af de unge postyr, hvor der blev smadret hotelværelser, larmet i gaderne, udøvet vold mod politiet og stukket med knive. Derfor udsender GODA – Foreningen God Alkoholkultur – nu et debatmateriale til alle ungdomsuddannelser for at diskutere ansvar og holdninger til fester og alkohol.

409 unge i alderen 15 til 20 år er blevet spurgt om deres holdninger til Prag-episoderne sidste år, og deres svar skal sammen med en film og artikler om emnet danne grundlaget for en debat på landets ungdomsuddannelser.

Alkoholkulturen starter

“Når unge starter på en ungdomsuddannelse begynder der for alvor at komme alkohol ind i billedet”, forklarer sekretariatschef AnettWiingaard fra GODA. “Så når man har med unge at gøre, bliver man også nødt til at forholde sig til deres alkoholkultur. I efterdønningerne af de vilde Pragture er der heldigvis kommet et fornyet fokus på de unges fester, som nu i højere grad debatteres på ungdomsuddannelserne. Pragturene gør, at problemet bliver taget alvorligt”.

De unge vil tage ansvar

GODAs undersøgelse viser, at de unge gerne vil tage et ansvar på sig. Over halvdelen af de 15 til 20 årige mener, at det først og fremmest er ens eget ansvar, hvis man laver ballade, de vil ikke blot skyde skylden på party-pakker eller billigt alkohol i Prag. Flertallet svarede desuden, at det skyldes mangel på opdragelse, når nogle unge opførte sig uacceptabelt i vinterferien sidste år.

Danske unge drikker i dag mindre end for 10 år siden, og her mener næsten halvdelen, at det skyldes, at unge er blevet bedre til at sige fra. Dog synes en stor del også, at unge generelt drikker for meget.

Undersøgelsen tegner derfor et billede af en generation, der gerne vil have forældrene på banen for at opdrage deres børn og som gerne vil tage ansvar og stilling til deres alkohol- og festkultur. Der er således opbakning fra eleverne til, at forældre og ungdomsuddannelser tager debatten op og diskuterer spilleregler for en god ferie blandt kammeraterne med fester, men også med respekt for hinanden.

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto