Man siger 40’erne er de nye 30’ere, og 30’erne de nye 20’ere. Passer det, er det en ung dame i sin bedste alder, der er i centrum, når små 100 deltagere fra i alt 23 danske museer, attraktioner og organisationer den 28.-31. januar mødes til faglig fejring af 35 års jubilæet for det landsdækkende netværk af Historiske Værksteder.
Tingenes Historie – foredrag og workshops
Sagnlandet Lejre er vært for begivenheden, der i år har temaet ‘Tingenes Historie’, og består af en lang række foredrag og workshops, der skal sætte spot på de fortællinger, oplevelser og den læring der venter på bunden af en 2000 år gammel lerkrukke eller for enden af bladet på en snittekniv.
De mange deltagere repræsenterer Danmarks fremmeste inden for levende historisk formidling, og tæller blandt andre etnolog Hans Ole Hansen, der er grundlægger af Sagnlandet Lejre, og initiativtager bag det i dag 35 år gamle netværk, og en af fagområdets Grand Old Men.
Historisk træf kommer lokalsamfund til gode
Selvom fokus på formidlingen og det historiske værkstedsarbejde rundt omkring i kongeriget er hovedformålet med det kommende træf, betyder det også noget for lokalsamfundet at det årets træf finder sted i Lejre:
-Når netværket for de historiske værksteder samles i Lejre, er det med til at cementere Lejres position som en af de helt store spillere inden for levende formidling af vores fælles fortid, siger Lars Holten, der er direktør i Sagnlandet Lejre, og fortsætter:
-Samtidig skal de mange gæster ikke bare proppes med foredrag og faglig viden , de skal også opleve hvad Lejre har at byde på uden for Sagnlandets grænser. De der skal overnatte, bliver indlogeret på Sonnerupgård Gods, restaurant Herthadalen er vært for torsdagens jubilæumsmiddag, og forplejningen er så vidt muligt bestilt hos lokale leverandører, så vi, nu vi har muligheden, får vist hvad der gør Lejreområdet til noget helt særligt.
Fakta: Hvad er et historiske værksted?
Historiske værksteder er steder, der arbejder med rekonstruktioner og levende formidling af fortiden, baseret på forskning og faglig viden, og med at skabe indsigt i en fortid vi som mennesker deler, men tit står fremmede overfor.
Elever, såvel som andre gæster, der kommer til et historisk værksted, bliver inddraget og udfordret på kreative og samarbejdsmæssige områder og får en bid af historien mellem hænderne på bogstaveligste forstand.