Ny forskning dokumenterer, at unge mennesker ikke er soveklare før 22.30 – 23.00. Så det hjælper ikke, at bede de unge om bare gå i seng før. Det beskriver den hollandske professor Everline Crone i bogen ’Teenagehjerners udvikling’. Den problemstilling kan de fleste forældre til teenagere nikke genkende til, siger forstander på Egå Ungdoms-Højskole Erling Joensen.
Forsøgsordning med sene mødetider
Derfor prøvede man med en forsøgsordning på Egå Ungdoms-Højskole. Hvilket gav så gode resultater, at de senere mødetider nu er permanent indført. Han hører fra skolens medarbejdere, at eleverne er langt mere udhvilede, selvsikre og dermed har de også fået gladere medarbejdere, bekræfter skolens forstander Erling Joensen.
Egå Ungdoms-Højskole er “first movers” med hensyn til, at lade de unge møde senere og forstander Erling Joensen mener klart, at andre uddannelsesinstitutioner med teenagere skulle forsøge sig med denne ordning om senere mødetider. Han henviser i øvrigt til skolens lærer, Lars Andreassen, cand. mag. Idéhistorie og kognitiv semiotik. Han var stor fortaler for at få indført de nye mødetider på Egå Ungdoms-Højskole.
– Jeg oplevede en radikal mærkbar forskel på eleverne efter vi ændrede vores mødetid. Det var langt mere glade og motiverede unge mennesker, som i dag møder til timerne. De er mere vågne og engagerede hvilket kan ses ved, at jeg kan lægge mere indhold i timerne, siger en glad og tilfreds Lars Andreassen. Han har desuden skrevet om værdien af, at lade teenagerne møde senere.
Elerverne oplever succes
Det er stor enighed blandt eleverne på Egå Ungdoms-Højskole, at de nye mødetider skaber grobund for mere viden. To af skolens elever beskriver det således:
– Jeg gik før på gymnasiet hvor man skulle møde kl. 08.00 ligesom i folkeskolen. Her møder vi kl. 09.30 hvilket for mig personligt gør, at jeg er langt mere klar i hovedet foruden, at være meget mere deltagende og aktiv i timerne, siger Sofie Liljedahl eftertænksomt.
– Jeg er absolut B-menneske med stor B. Jeg kan sidde langt ud til de sene nattetimer og arbejde med musik eller læse. Her er ro og her fordyber jeg mig bedst. Derfor er jeg absolut stor tilhænger af, at andre uddannelsesinstitutioner skal gøre ligesom Egå Ungdoms-Højskole og lade os unge møde senere, smiler Louis Leidecker.