Høsten er i hus og kalenderen melder om snarligt efterår, og i Sagnlandet Lejre forbereder formidlere og fortidseksperter sig på riv og rusk.
Men hvordan sikrede fortidens mennesker sig egentlig mod en lurende vinter?
Oplev det i Sagnlandet Lejre, søndag den 20. september kl. 13.00
I dag kan de fleste forlade sig på supermarkedernes fyldte kølediske, men for både jernalderfolk og 1800-tals bønder har en af de vigtigste opgaver været at fylde forrådskammeret med alt fra pølser til postej. Hvordan de klarede den opgave, kan man høre om søndag den 20. september når Sagnlandets dyrekyndige sætter fokus på får og forberedelser og viser hvor lammekøllen kommer fra.
Fåreslagtning – se med fingrene
Når vi slagter den 20. september bliver det med formidlingen i centrum. Man får mulighed for at komme helt tæt på, og, hvis man har lyst, kan man få lov at se med fingrene, siger hyrde og landbrugsdyrepasser i Sagnlandet Lejre, Noah Flaherty.
Man kan for eksempel få lov at se, hvordan lungerne udvider sig, når der bliver pustet luft i dem, og at se det blodfyldte hjerte, som er lige som vores. For anatomisk set er vi jo ens indeni – lige bortset fra at fårene har fire maver, fortæller Noah Flaherty, der står for slagtningen sammen med naturvejleder Louise Holm og instruktør Tobias Elverhøi, som også begge var med til sommerens fåreklipning.
De tre kyndige knivførere
De tre sagnlændinge vil undervejs fortælle om fåret, det liv, det har levet og ikke mindst hvad der sker med dyret, når det er slagtet.
For intet går til spilde – alt på dyret bliver brugt. De tre kyndige knivførere vil fortælle hvad både skind, horn og knogler bliver brugt til, ligesom de vil vise hvilke dele af dyret, der bliver til pølse, postej og peberbøf.
Er man ikke til brægende basisfødevarer, kan man besøge vikingerne på Ravnebjerg, sejle en tur i en stammebåd eller prøve nogle af de mange andre aktiviteter.