Sådan realiserer du en sundere livsstil

Eksperter og forskere enige: Det kræver omtanke og planlægning at ændre livsstil – og viden om køkkenindretning!

De gode hensigter har kronede dage, men ofte holder de mange nytårsforsætter om sundere kost kun en uge eller to. De mange løftebrud gælder ikke mindst for de slankekure og fitnessplaner, som en stor del af os starter januar måned med.

For ofte bliver det ved ordene eller også fiser indsatsen ud, inden du kan sige ‘februar’. Og det er der en forklaring på:

En målsætning om at tabe sig er alt for diffus. Skal planerne holde, skal du gøre dem konkrete. Planerne skal gøres til gode vaner, som til sidst bliver en naturlig del af hverdagen – noget vi bare gør uden at tænke over det.

Gør det til en praktisk udfordring, som gerne er lidt sjov også.

Indretning og omtanke

Ernæringsekspert Per Brændgaard, udtrykker det sådan her:

“Man kan gøre det meget lettere for sig selv ved at være bevidst om indretning af køkken og køleskab, og hvad man køber og ikke køber. Mange har svært ved at ændre sig selv, men kan man ændre miljøet omkring sig, forandrer man også langsomt sig selv”, mener Per Brændgaard.

“Det er det, jeg kalder ’ydre små skridt’. Altså hvor man indretter sine omgivelser, så man automatisk spiser sundere uden at skulle træffe et bevidst valg hver gang.”

“Og dermed uden at forandringen føles som en sur pligt.”

“Det er en effektiv metode til at ændre kostvaner, siger han.”

Forskerne bakker op

Forskere ved Cornell Universitet i USA har undersøgt sammenhængen mellem et køkkens indretning og kvinders BMI.

Og der var en klar sammenhæng. De slanke indrettede typisk køkkenet anderledes end de overvægtige. Hvordan gør man det i praksis?

Per Brændgaard gør gerne rådene meget konkrete:

“Sørg for at slik, chokolade, chips og den slags er pakket væk i skabe og skuffer, som du ikke åbner så tit. Hvis du vil tabe dig, så lad også være med at have ”sunde snacks” med nødder og tørrede frugter stående fremme.”

Køkkenhygge uden mad

Indretningen af køkkenet har betydning på mange måder. Også, hvor meget man har stående af forskellige ting, spiller en afgørende rolle.

“Lad være med at have et lager af slik, kage og chokolade. Hav kun lidt eller slet intet og køb målrettet ind i begrænsede mængder, når du får gæster. Pas på med den hjemmebagte kage. Man ender næsten altid med at have meget mere, end man har brug for.”

Og kan man inddrage andre, kan man forstærke sine gode vaner. Indretning af køkkenet handler ikke kun om spisning.

“Brug også køkkenet til andre formål end madlavning og spisning, f.eks. samtale og hygge uden samtidig spisning. Skab direkte hygge via møbler, puder og belysning og ikke kun indirekte ved altid at servere mad og drikke, når du er i køkkenet.”

Start året med de forandringer, som varer ved. Godt og sundt nytår!

Kilde: dagens.dk

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto