Hør historier om vejen fra mark til mave gennem 6.000 år

En gåtur på Sagnlandet Lejres stier er altid en smuk oplevelse. Men søndag den 21. februar får den gode udsigt selskab af ligeså gode historier, når cand. mag i biologi og geografi, Erik Bruun Frantsen, sætter spot på fødevarernes vej fra mark til mave og danskernes brug af landskabets ressourcer gennem de sidste 6.000 år.

På turen kan man blandt andet høre om, hvordan det foregik, da danskerne lod bue og spyd vige pladsen til fordel for ploven, hvorfor nye materialer som bronze og jern gjorde fortidslivet lettere, og hvordan nye teknologier sparede arbejdstimer i mængder, der ville få de fleste af nutidens effektivitetskonsulenter til at savle.

Den tur, vi skal på, kommer til at handle om samspillet mellem civilisation, befolkningsgrupper, teknologisk udvikling og arealmæssige betingelser for ressourcer op gennem tid, fortæller Erik Bruun Frantsen:

Der er sket rigtig, rigtig meget, siden man for omkring 6.000 år siden, for første gang i Danmarkshistorien, begyndte at dyrke jorden og tage bondelivet til sig, siger han og forklarer, at han på turen vil slå ned på nogle af de steder i historien, hvor blandt andet klimaændringer, samfundsforhold og, ikke mindst, innovation og nytænkning, har sat den menneskelige tilpasningsevne på overarbejde og kickstartet processen, der i sidste ende har skabt det samfund, som den moderne dansker kender i dag.

Vi skal vidt omkring: Fra det første svedjebrug til stenalderjægeren, der aldrig løber tør for flint, men alligevel vælger at kyle stenene ud til fordel for bronzen, og til de samfundsmæssige omvæltninger, der følger med, da danskerne i slutningen af 1700-tallet slipper af med stavnsbåndet.

Praktiske oplysninger:

Mødested & pris: Turen varer fra kl. 13.00-15.00.

Gæster kan møde op ved Sagnlandets butik 12.45, hvor der åbnes for toiletterne og modtages kontant betaling for turen. Turen slutter igen samme sted. Pris 65 kr. per person. (Turen er målrettet voksne.)

Sagnlandet er kun åbent for deltagelse i turen. øvrige huse, miljøer, café og butik er ikke åbne. Sagnlandet Lejre slår dørene op til sæson 2016 den 30. april, ligesom der er åbent alle dage i påskeferien.

Terræn: Turen går både af grusveje, stier og trampestier og henvender sig derfor ikke til gangbesværede, klapvogne eller barnevognen – til gengæld byder dagen på en god lang gåtur med sved på panden og kilometer under sålerne.

Se evt. www.sagnlandet.dk

 

 

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto