Mød manden bag første afsnit af DR’s storsatsning Historien om Danmark

Der skal servere historie for danskerne i bedste sendetid. Serien bliver fulgt op af en lang række andre historiske tv-programmer, og et mylder af events og arrangementer på museer og kulturinstitutioner landet over.

I Lejre er Sagnlandet med helt i front og tyvstarter sammen med DR allerede torsdag den 30. april – tre dagen inden premieren – med et eksklusivt arrangement, hvor interesserede kan få et kig dybt ind i maskinrummet på DR’s fortidsprogrammer, møde manden bag seriens første afsnit og blive blandt de første til at opleve en virtuel rejse til DR’s stenalderunivers.

-I Sagnlandet Lejre har vi arbejdet sammen med DR længe, siger arkæolog og presseansvarlig Tania Lousdal Jensen og fortæller, at man allerede i efteråret 2014 hjalp DR med nogle af de første prøveoptagelser til dokumentarserien.

-Siden den dag har vi været involveret i fem af seriens i alt ti afsnit. Dels som baggrund for optagelser af historiske rekonstruktionsscener, der viser alt fra en stenalderbegravelse og til Danmarks sidste hekseafbrænding, dels har vi hjulpet med lån af rekvisitter, dragter ligesom vores formidlere og håndværkere har lavet specialproduktioner af alt fra keramik til ravfigurer, siger hun og fortæller:

-Men det allermest omfattende har været i forbindelse med stenalderafsnittet, hvor en stor gruppe af vores frivillige har været med til at nyproducere en mængde stenalderdragter til serien. Vores tekstilhåndhåndværker Lone Brøns-Pedersen har stået for mønsterkonstruktion med baggrund i arkæologisk og etnografisk materiale, og vores frivillige har håndsyet hvert eneste sting i de smukke skinddragter. Uden dem, kunne vi ikke have gjort det, fortæller arkæologen og siger, at det netop til ære for de frivilliges indsats, at man sammen med DR har gjort særlig meget ud af warm-up arrangementet torsdag før seriens premiere.

-På dagen kommer Thomas Roger Henrichsen, der er instruktør og manuskriptforfatter hos DR, og som har skrevet manuskriptet til stenalderafsnittet. Suppleret af et par fra holdet, der har hjulpet med at forvandle manus til optagelse, giver han et indblik i den oplevelse det har været, at arbejde med en historisk storproduktion i dokumentargenren, og fortæller om de tanker der ligger bag afsnittet, som ruller over skærmen 3 dage senere, siger arkæologen og fortsætter:

-Men vi stopper selvfølgelig ikke der, for i sommer lavede DR en helt særlig optagelse i Sagnlandet Lejres stenaldermiljø med nogle Virtual Reality kameraer, som de havde ‘bygget’ til lejligheden. Optagelserne gør det muligt at opleve en tidsrejse til stenalderen i en slags Point Of View Virtual Reality. Man ‘er’ så at sige en af de deltagende stenalderfolk. Optagelserne bliver ikke offentliggjort for efter serien har haft premiere, men vi – som noget helt særligt – fået lov at tyvstarte, siger arkæologen begejstret og fortæller at det er noget af det, som får hende til at glæde sig til ekstra meget til arrangementet.

Praktiske oplysninger:
Arrangementet er GRATIS! (OBS: Tilmelding via Sagnlandet Lejres hjemmeside kræves, pladser fordeles efter først til mølle)
Undervejs vil der være mulighed for at købe kaffe, the , lidt godt til ganen og et glas af Sagnlandet Lejres nye mjød, krydret med friske egespåner fra træet til den nye rekonstruerende kongehal. Se mere på: www.sagnlandet.dk
Tidsplan:
Warm-up event: DR’s Historien om Danmark i Sagnlandet Lejre torsdag den 30. marts 2017
Kl.19.30 Dørene åbnes
Kl. 20.00 Oplæg ved Thomas Roger Henrichsen og efterfølgende mulighed for spørgsmål og dialog
Kl. 21.00 Tag på en virtuel rejse til DR’s stenalderunivers – Bliv blandt de første til at se de endnu ikke offentlige VR optagelser lavet i Sagnlandet Lejres stenaldermiljø og bliv selv en del af historien!
Kl.22.00 Tak for i dag

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto