Roskilde Festival Højskole

Eleverne på Roskilde Festival Højskole skal fra 2019 skabe nye fællesskaber på tværs af arbejdet med musik, kunst og kultur. Kulturminister Mette Bock og Roskildes borgmester Joy Mogensen var med til at tage første spadestik til byggeriet den 27. marts ved en nedlagt betonproduktionshal i Roskilde.

Efter 12 års planlægning og finansiering påbegynder Roskilde Festival Højskole omsider byggeriet af den første almene højskole bygget fra grunden i Danmark i 48 år. Byggefasen varer frem til efteråret 2018, og højskolen åbner for det første hold elever i januar 2019.

Bliver nabo til uddannelsesmiljø og kreative værksteder
Med sin placering på en tidligere fabriksgrund i det kreative Musicon-område i Roskilde bliver højskolen nabo til et i forvejen sprudlende uddannelsesmiljø tæt på festivalpladsen. Området er hjemsted for kreative værksteder, skate-park, danseteater samt et væld af andre kreative og kulturelle aktører, heriblandt det kulturhistoriske museum for ungdomskultur, Ragnarock.

Det internationalt anerkendte arkitektfirma MVRDV fra Rotterdam i Holland og COBE i København står bag arkitekturen. De vil genanvende og renovere en forhenværende betonproduktionshal og dermed udfordre det traditionelle højskolebyggeri ved at bringe højskoleformen ind i et urbant miljø, hvor eleverne inspireres til samskabelse og aktivering af byrummet.

Dermed er kimen også lagt til at udfolde højskolens primære formål, der handler om at bygge fællesskaber med afsæt i levende engagement og lysten til at skabe.

Synergierne mellem Roskilde Festival og højskolen er utallige. Med fælles værdier og et formål, der kredser om ungdomsliv, frivillighed og fællesskab, ønsker højskolen at tiltrække en bredtfavnende skare af unge mellem 18 og 25 år og tilbyde dem et fagligt og dannende frirum.

Spadestik med hammer og mejsel
300 gæster havde fundet vej til begivenheden mandag den 27. marts, da første spadestik blev taget af kulturminister Mette Bock, borgmester Joy Mogensen og forstander Jesper Øland. Det traditionelle spadestik var dog afløst af hammer og mejsel, og iført sikkerhedsbriller og arbejdshandsker mejslede minister, borgmester og forstander hver især et mærke i én af de søjler, der bliver en del af bygningen.

Allerede i denne uge påbegyndes byggearbejdet i fabrikshallen, der i løbet af de næste 18 måneder vil gennemgå en forvandling fra betonproduktionshal til højskole.

Mette Bock, kulturminister (LA), siger:
“Højskolerne er dannelse og folkeoplysning, når det er bedst. Her mødes mennesker om de emner, der interesserer dem, for at lære nyt og blive klogere. Interessen for højskolerne er stigende, og jeg tror, at Roskilde Festival Højskole har potentiale til at nå en lang række mennesker, som ellers ikke normalt vil tage på et højskoleophold. At udbrede højskoleformen til nye målgrupper, som man gør her, er enormt inspirerende. Og så er jeg meget imponeret over, at det er lykkedes for menneskene bag at indsamle det største beløb nogensinde til etablering af en ny højskole. Det er utrolig flot.”

Joy Mogensen, borgmester i Roskilde (S), siger:
“Roskilde Kommune er et stærkt regionalt centrum inden for musik, kultur og uddannelse – og Musicon får med højskolen et nyt kreativt fyrtårn. Åbningen af højskolen understreger, at vi i Roskilde kan noget særligt, når vi spiller sammen. Tillykke til de kommende elever, der får en unik oplevelse, og tillykke til hele Danmark, der får et nyt mødested for sine kreative talenter.”

Steen Jørgensen, bestyrelsesformand for Foreningen Roskilde Festival, siger:
“Roskilde Festival er et fællesskab drevet af engagement og lyst til at gøre en forskel. Et fællesskab, som handler om at flytte mennesker og skabe forandring sammen. Nu har vi taget første spadestik til endnu et nyt Roskilde-fællesskab, som ligesom festivalen vil inspirere til engagement og udvikling gennem musik, kunst, bæredygtighed og aktiv deltagelse. Det er fantastisk. Vi er meget stolte og taknemmelige over, at det, der startede som en idé for 12 år siden på det lokale spillested Gimle, er nået så langt.”

Jesper Elkjær Øland, forstander for Roskilde Festival Højskole, siger:
“Første spadestik er kulminationen på mange års arbejde, og nu kan vi endelig skimte den dag, hvor de første elever indfinder sig på skolen. Højskolens bygninger skabes med en ambition om at give vores elever og undervisere de optimale betingelser, og jeg er overbevist om, at rammerne vil fremme både de faglige og uformelle fællesskaber i skolens dagligdag.”

Fakta:

Roskilde Festival Højskole er en ny højskole, der bygger på idealerne bag Roskilde Festival. Højskolen tilbyder et frirum, der udfordrer eleverne til at finde nye sider af sig selv og omdanne deres drømme til praktik og nye idéer.
     
Højskolen åbner for tilmelding i forbindelse med første spadestik den 27. marts 2017.
     
Højskolen har plads til 120 elever og tilbyder forårshold, efterårshold og årshold af henholdsvis seks, fire og 10 måneders varighed.
     
Højskolen bliver på ca. 5.200 kvadratmeter fordelt på 2.600 kvadratmeter elev- og lærerboliger og 2.600 kvadratmeter undervisnings- og kostskolefaciliteter og bygges i og omkring en tidligere betonproduktionsfabrik i den kreative bydel Musicon i Roskilde.
     
Musicon ligger ca. 2 km. fra Roskildes historiske centrum og ca. 1 km fra festivalpladsen.    

Det samlede budget til etableringen af Roskilde Festival Højskole beløber sig til 160 mio. kr., hvoraf Roskilde Festival har forpligtet sig til at bidrage med 34,5 mio. kr. De øvrige primære bidragsydere er Roskilde Kommune (53,5 mio. kr.), Realdania (50 mio. kr.) og A.P. Møller Fonden (20 mio. kr.). Hertil kommer bevillinger fra Knud Højgaards Fond (1 mio.) samt øremærkede midler til inventar fra Tuborgfondet (2,1 mio. kr.) og Lauritzen Fonden (250.000 kr.)
     
Læs mere om højskolens profil på www.rofh.dk.

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto