Gå på opdagelse blandt påskeæg

For hele familien.

Leg sjove æggelege og bliv klogere på påskens mange traditioner og folketro.

Påsken er forårstid. Og højtid for kådhed, lege og traditioner med rødder i helt anden hverdag. Hvordan det hænger sammen, kan man opleve hver dag fra 8.-17. april når Sagnlandet Lejre slår dørene op til påske som i gamle dage.

I de små husmandsteder i Sagnlandet Lejre svinger skørterne lystigt om fødderne på de gæve landbokvinder, der er ved at gøre husene gæsteklar til den kommende højtid. For ligesom påsken for mange i dag er lig med påskefrokoster fyldt med snaps og godt til ganen, var den også i 1800-tallet en tid med gilder, gæster og gakkede forårsløjer.

-Fra de historiske kilder ved vi, at de raske karle på gårdene blev endnu mere legelystne i påsken, end de ellers var, siger Ane Jepsen, arkæolog og formidlingsansvarlig i Sagnlandet Lejre og fortæller, at karle og piger i 1800-tallet tit fik lønnen op til påske udbetalt i nylagte æg, og at mange af datidens påskelege gik ud på at dyste med æggene mod hinanden og vinde sig så mange som muligt:

-De dystede på livet løs for at vinde æg fra hinanden til påskens gilder. Ofte blev et vundet æg fulgt af en snaps – og det blev legen ikke mindre lystig af, fortsætter Ane med et smil og fortæller at man både trillede, stødte og sang for æg. Alt sammen ting man – dog uden snapsen – kan prøve i Sagnlandet Lejre påsken igennem.

Foruden de mange lege kan gæster og godtfolk – så lange pastoren ikke er i nærheden – prøve kræfter med et par af datidens husråd. For eksempel kan man lære at spotte en hver heks kun ved at putte et ganske særligt æg i lommen, eller få en opskrift på ægte skærtorsdagssøbe – en suppe der skulle beskytte mod heksekunst.

Og er man mere til sysler og en gåtur i forårsvejret er der åbent i de historiske værksteder og både påskelam, gedekid og en uroksekalv at hilse på.

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto