Farv æg og smag på landbokonens påskesnaps

Hver dag i påsken kan man opleve et væld af hyggelige påskeaktiviteter, lege sjove æggelege og blive klogere på baggrunden for påskens mange traditioner, både de sjove og de sære, når Sagnlandet Lejre inviterer til påske som i gamle dage. Og er man voksen byder stedets gæve landbokoner endda på en tår snaps til påskeægget, sådan som det, også dengang, hørte sig til:

Brændevin – eller snaps, som vi ville sige i dag, har været en slags universalmiddel i 1800-tallet. Den blev brugt som medicin, til at dulme smerter, man vaskede sår med den og den kunne fordrive orm fra gamle oste og gøre vinduerne klare fortæller områdeleder for Sagnlandet Lejres landboområde Lotte Rask, der som landbokone også går under navnet Sørine, og fortæller om et andet 1800-tals trick, som ofte lyder sært i det moderne øre:

Man kunne også finde på at gnide sig i ansigtet med en klud vædet i brændevin, når man havde behov for at blive helt ren, siger hun, og fortæller om en ting man i 1800-tallet også kunne finde på at bruge brændevinen til, og som i dag ville være ganske ilde set. Nemlig at urolige småbørn fra tid til anden kunne få en klump tygget rugbrød bundet ind i et klæde og dyppet i brændevin – det hjalp dem så godt til at falde til ro.

I Sagnlandet Lejre er der dog kun smagsprøver til de voksne, når der påsken igennem bliver serveret husmandsmjød og påskesnaps.
Til gengæld er der et hav af andre aktiviteter for dem der endnu ikke har nået alderen hvor snaps står på menukortet. Hver dag i påskeferien byder de forårsglade landbofolk på gammeldags æggeaktiviteter i massevis, og inviterer børn voksne i alle aldre til at dyste i historiske discipliner som æggetrilning, træskoløb og familiekonkurrencer på æggeforhindringsbanen.

Og er man mere til fælles hygge end intern konkurrence kan man lægge vejen forbi snitteværkstedet hvor Sagnlandets husmænd hjælper store som små med at komme i gang med snittehåndværket, gå en tur i Potteriet og forme fine påskedyr i ler, eller hjælpes ad med at dekorere og spise et gammeldags påskeæg, farvet med naturens farver og smukke mønstre, tryllet frem med alt fra løgskaller og rødbeder til kaffegrums og forårsurter.

Praktisk info: www.sagnlandet.dk. Sagnlandet Lejre 24. marts -2. april, åbent alle dage kl. 11.00-16.00.

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto