Kom bag om byggeriet, der genskaber Danmarks største vikingehal

Oppe på bakken, bag vinternøgne træer, toner omridset frem af et mægtigt bygningsværk – en genskabelse af en kongehal, som i 2009 blev fundet under mulden i Gl. Lejre. Som man træder nærmere, mærker man en snert af den ærefrygt, som vikingetidens mennesker må have følt ved synet af det originale bygningsværk. 

Stolperne synes at rage ind i selve himmelhvælvingen, som lige nu toner over de friske egetræskonstruktioner, og man fornemmer de stirrende blikke fra Odin, Freja, Thor og Frej som, indhyllet i snørklet ornamentik der er vikingetidens konger værdige, pryder de smukt udskårne højsædestolper. 

Når man står midt i dét, der skal blive til den genskabte kongehal, er man ikke i tvivl; man er vidne til noget ganske særligt. Og til noget som Sagnlandsdirektøren er vild efter at vise frem: 

Det er spændende at få lejlighed til at invitere vores besøgende ind på byggepladsen, hvor der jo normalt er adgang forbudt. Man kommer ind og ser de mægtige konstruktioner rejse sig og kan fornemme, at det her er den største bygning, vi overhovedet kender fra hele Danmarks oldtid. Hallen er 61 meter lang, Rundetårn er 36 meter højt, så det er en kæmpe bygning, man kommer ind i!”  

De talentfulde vikinger

Når den genskabte vikingehal står færdig, bliver den et monument i national og international klasse, understreger Lars Holten og fortæller, at projektet gør det muligt at udforske og formidle viden om livet i toppen af samfundet i begyndelsen af vikingetiden, hos Danmarks allertidligste konger. Det gøres på den særlige måde, som kendetegner Sagnlandet Lejre historiefortælling gennem levende eksperimenter og inddragende formidling, hvor publikum kan opleve og udforske fortiden på egen krop.

Men allerede nu, midt på byggepladsen hvor kongehallen er ved at tage form, oplever man, hvordan vikingernes håndværksmæssige talenter møder moderne tiders formåen. For vikingerne kunne andet end at slås:

“Jeg håber, at vores gæster får en aha-oplevelse af, at vores forfædre var innovative, visionære og enormt dygtige håndværkere. Vi vil prøve at imødegå den forestilling, som mange mennesker har om, at mennesker i fortiden var sådan lidt primitive – og at især vikingerne var sådan nogle, der løb rundt og slog andre folk i hovederne, plyndrede og voldtog. Det er en del af fortællingen, men de var også store æstetikere, kunstnere, digtere og enormt dygtige arkitekter. Jeg vil så gerne have, at vi har respekt for vores forfædre. For vi står på skuldrene af dem.” fortæller Lars Holten. 

 

Tid og sted: 8. & 9. december kl. 11.30, 13.00, 14.15 og 15.15

Pris: Billetter til rundvisningerne koster 40 kroner per person. Der er gratis entré til Juleåbent i Sagnlandet Lejre. 

Se mere på sagnlandet.dk

 

Bliv ven med Roskilde nyheder på facebook lige her >>>

 

 

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto