De tager temperaturen på virksomheder og skoler – med helt ny teknologi

IoT Fabrikken bor i Svogerslev. Start-up’en har udviklet måleren RoomAlyzer. Den giver dig både et overblik over dit indeklima og over, hvor meget dine lokaler bliver brugt. Og så kører den på en helt ny teknologi, der hedder NB-IoT. 

På torvet i Svogerslev, midt imellem dagligvarebutikkerne Netto og Meny og over for Svogerslev Kro, ligger en lille hvid kontorbygning, der engang husede en bank. Banken er væk, det eneste, der er tilbage af den, er pengeautomaten for enden af bygningen. Inde bag murene er bank-skrankerne erstattet af fire skriveborde og et lille team på fire. IoT Fabrikken er en start-up, der har udviklet en nem måler, der skal hjælpe virksomheder og skoler med at få styr på noget af det vigtigste for et godt arbejdsmiljø: Indeklimaet.

’Vi ved, at der er problemer med indeklimaet i mere end 90% af alle klasselokaler. Det gør eleverne ukoncentrerede, og forskning viser, at hvis de sad i et bedre miljø, kunne de spare niende klasse væk. Det samme gælder virksomhederne, hvor antallet af sygedage og ineffektivitet hænger tæt sammen med indeklimaet,’ siger Jon Wichmann, der er den ene af de to partnere i IoT Fabrikken. Mikkel Fischer hedder den anden. De mødtes, ’fordi vi bor og har børn i samme klasse her i Roskilde’.

’Internet of things’ uden bøvlede ledninger og wifi

Jon har en fortid med software, Mikkel med økonomi. En fælles tur i sommerhus med børn og koner resulterede i ideen om en fælles virksomhed. Og nu sidder de med deres helt nye løsning i hånden. Det er en indeklimamåler, der hedder RoomAlyzer. Lige nu er den på vej ud til både virksomheder og skoler, der gerne vil måle på temperatur, luftfugtighed, lyd, lys, CO2, organiske partikler i luften og på, hvornår der er nogen i lokalerne.

’Der findes andre målere på markedet, men som oftest kan de kun måle på nogle enkelte værdier, og så kræver de enten strøm via et kabel eller wifi for at kunne fungere. Vi har groft sagt lavet en løsning, hvor bøvlet er skåret væk. Og så er der mange større skoler, kommuner og virksomheder, der er glade for, at den kan bruges til lokalebookning, fordi den også måler på, hvornår der er nogen i lokalerne,’ siger Mikkel Fischer.

Det smarte består i teknologien NB-IoT. Det står for Narrow Band Internet of Things og betyder, egentlig bare, ’at vi sætter ting på internettet ved hjælp af radiobølger’, forklarer Jon Wichmann og fortsætter: ’Måleren finder selv telemasterne og fungerer trådløst, så snart du aktiverer den. Indeni sidder der langtidsholdbare batterier. Du sætter den bare på væggen og er i gang.’

’Hvad starter jeg med indeklimaet?!’

Selvom om RoomAlyzer er en helt ny løsning, har IoT Fabrikken allerede bogen fuld af bestillinger, som de glæder sig til at gøre mere ved, når Danmark igen åbner:

’Jeg tror, det handler om, at indeklima er et stort problem for mange virksomheder og skoler. Og det er svært at gøre noget ved, hvis du ikke rigtigt ved præcis, hvilke problemer du har med indeklimaet. Er det for meget CO2? Er det luftfugtighed? Er det i alle lokaler? Hvor skal jeg begynde? Vores løsning giver dig data, så du kan handle ud fra viden, siger Jon Wichmann.

FAKTA

Du kan se på to minutter, hvordan RoomAlyzer fungerer her: https://youtu.be/47Vamz5WCwc

Læs også mere på roomalyzer.com og find IoT Fabrikken på Linkedin. 

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto