Magisk Midsommer i Sagnlandet Lejre, hvor 10.000 års danmarkshistorie mødes

Når vi nærmer os den tid på året, hvor dagene umærkeligt bliver til nat, og natten er så kort, at man slet ikke bemærker den, da breder mystikken sig i Sagnlandet Lejre. Mosekonen brygger i offermosen, alferne og elvene danser på gravhøjene, og det umulige er muligt, når de faste beboere fra mange tusinde års danmarkshistorie pludselig mødes ved midsommerbålet søndag d. 23. juni.

Midsommer i Sagnlandet Lejre er næsten en lige så gammel tradition som højtiden selv. Og traditioner skal man ikke pille for meget ved, men man må gerne justere lidt, når nu omstændighederne tillader det. I løbet af det sidste halve år er der blevet knoklet på højtryk med at sætte Båldalen og den gamle café, Videsøhus i stand, og til Skt. Hans er Sagnlandet Lejre klar til at invitere gæsterne indenfor – eller rettere sagt udenfor:

-I Båldalen tager vi de nye bålsteder i brug, hvor gæsterne kan grille pølser, og bage pandekager og snobrød. Man kan købe alt, hvad man skal bruge dertil inklusiv hjemmelavet ketchup og sennep i vores ny istandsatte spisehus, Videsøhus. Skal det være lidt lettere kan man fra kl. 17 i stedet prøve en sandwich med en kold øl eller glas vin til, fortæller daglig leder af cafeen Inge-Lise Eskildsen.

Det er dog ikke bare gæsternes maver, der skal fyldes – guderne kræver også deres offer i anledning af højtiden. Den sag står jernalderfolkene i Sagnlandet Lejre for, når de kl. 17 fører an fra jernalderlands-byen Lethra til den mystiske offermose.

Kl. 19 samles alle Sagnlandet Lejres gæster og faste beboere i Arenaen, for det er tid til at tænde midsommerbålet med ildstål og fyrsvamp, som man gjorde det for 2000 år siden. Men inden jernalderbonden når at tænde bålet, forstyrres han af besøgende fra både stenalder, vikingetid og 1800-tallet. Hver tid har nemlig sin idé om, hvordan midsommeren skal fejres, og hvad bålet symboliserer.

-Så længe der har været mennesker i Danmark har årets gang, som det kom til udtryk ved årstidernes skifte, helt naturligt haft en kæmpe betydning for deres overlevelse. Det ser vi mange forskellige eksempler på: Stenalderfolket gravlagde deres døde i jættestuer, hvor indgangen ofte var orienteret mod solens genfødsel i øst. Bronzealderens mennesker efterlod sig soltegn på alle tilgængelige flader af sten. Og juni måned kaldte vikingerne for sólmánður, soles måned, fortæller leder for oldtidsområderne i Sagnlandet Lejre arkæolog Laurent Mazet.

Landbofolket i Sagnlandet Lejre har naturligvis også noget at skulle have sagt, og derfor vil der være fællessang af midsommervisen og Sagnlandets traditionelle Sankt Hans sang ”Lygtemandens sang”.

Program: søndag d. 23. juni kl. 16.00-21.00:
Specialbillet til Magisk Midsommer i Sagnlandet Lejre sælges fra kl. 16.00 – kun 65kr.
Aktiviteter for hele familien og mulighed for at grille pølser, bage snobrød og pandekager i Båldalen.
Kl. 17.00-18.00 Jernalderfolket ofrer til guder og ånder i Offermosen.
Kl. 19 tændes midsommerbålet i Arenaen

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn

Læs flere artikler

Login på din konto